OBGO | Stefan Collard

Heeft u last van muizen?

Vul dan dit formulier in en onze muizenspecialist Stefan belt u zo snel mogelijk terug.


  De Veldmuis

  De veldmuis valt onder de woelmuizen. Woelmuizen zijn meer gedrongen, ietwat lompe bouw, een stompe kop met kleine ogen en oren. Woelmuizen staan bekend om hun uitzonderlijke snelle voortplanting wat soms toch ernstige overlast kan lijden.

  Veldmuizen lijken in eerste instantie erg veel op de “gewone muis”, echter hebben ze een kortere staart en is de vacht dikker dan bij de alom bekende huismuis. Ook is de snuit stomper en zijn de ogen en oren kleiner.

  Leefgebied

  De veldmuis leeft graag in open gebieden met grassen en/of granen zoals graanakkers, wegbermen, dijken, spoorwegtaluds, slootkanten, graslanden en klavervelden. Ze leven het liefst in drogere streken met kort gras. Het leefgebied strekt zich uit van West-Europa tot Centraal-Azië en ze komen voor tot een hoogte van 3000 meter.

  Activiteit

  Veldmuizen worden meestal in de schemering en ’s nachts actief. Met tussenpozen van twee uur (om te rusten) zijn ze druk met het zoeken naar voedsel. Hij eet voornamelijk plantaardig voedsel zoals groene delen van grassen, russen en kruiden. Daarnaast eet hij zaden, graankorrels, wortels, knollen, vruchten, bladeren, mos, klaver en koolzaad. Soms eet hij ook spinnen of wormen. De veldmuis sleept voedsel naar zijn hol om een voorraad aan te leggen. In de winter eet hij schors van jonge bomen en eet hij van aangelegde voedselvoorraden. Hier gaan ze heel zuinig mee om.

  Veldmuizen komen vaak allemaal tegelijkertijd naar buiten om voedsel te zoeken. De veldmuis houdt geen winterslaap.

  Vijanden

  De levensverwachting van een veldmuis ligt tussen de 4 en 24 maanden. Ook kent hij vele vijanden zoals hermelijnen, wezels, steenmarters, vossen, mollen, roofvogels, uilen, meeuwen, kraaien, ooievaars en reigers, maar ook katten behoren tot de vijanden. Uiteraard hoort de mens ook bij de vijand van de veldmuis. Door bebouwing, verkeer en het maaien van gras overleven deze muizen vaak niet.

  Uiterlijk

  Rug bruin tot grijsbruin, soms kleurvariaties tot donkerbruin toe, buik lichter tot grijswit. Plompe bouw, stompe snuit, in de vacht verborgen oren en ogen. Staart +- 1/3 van het lichaam.

  Ontwikkeling

  Levensduur 4 maanden tot 2 jaar. Draagtijd 3 weken. Nestgrootte +- 5-6 jongen. Jongen na 25 dagen geslachtsrijp.

  Schuilplaatsen

  Ondergronds in zelf gegraven holen met lange gangen. Het gangenstelsel ligt meestal vlak onder de oppervlakte, maar kan tot op een diepte van 50 cm onder de grond liggen. Het gangenstelsel bevat een nest, voorraadkamers en eetkamers.

  Schade

  Kunnen modderkoorts overbrengen; besmetting door beten of door contact met urine. ’s Winters plaatselijk in schuren, bieten-, aardappelkuilen, e.d. Soms enorme schade in weilanden door ondermijnen grasmat of bouwlanden door knagerij; schade in boomgaarden kan zeer aanzienlijk zijn.

  Veldmuis
  Veldmuis

  Muizen | Veldmuis

  • Binnen 24 uur contact
  • Dag en nacht bereikbaar
  • Ruime ervaring en expertise
  • Gediplomeerd personeel
  • Duidelijke communicatie
  • Vakkundig advies
  • Discreet en vertrouwd
  • Effectief
  • Hoge kwaliteit
  • Betrouwbaar
  • Snelle service