Luizen

Zuigende luizen zijn luizen die zich bij mensen op het hoofd tussen de haren (hoofdluis) en op het lichaam en tussen de kleren (kleerluis) kunnen bevinden. De uitwerpselen van de luizen zorgen voor vervuiling. Het speeksel geeft jeuk en blaasjes. Voor bestrijding van deze luizen kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Wat is hoofdluis?
De hoofdluis is een parasiet: het beestje leeft van mensenbloed. Luizen zoeken graag behaarde en warme plekjes op zoals achter de oren, in de nek of onder een pony. Een hoofdluis is ongeveer 3 millimeter groot en grijsblauw of, nadat hij bloed opgezogen heeft, roodbruin van kleur. Een neet (eitje) is ongeveer 1 mm groot en is grijs-wit. In eerste instantie kan het lijken op roos. Het verschil is dat roos los zit terwijl neten juist aan de haren kleven. Neten die dichtbij de hoofdhuis zitten, bevatten eitjes. Als de neten een paar centimeter van de hoofdhuid vandaan zitten, dan zijn ze uitgekomen en leeg. Als het haar groeit komen de uitgekomen neten steeds verder van de hoofdhuid af te zitten.

Mensen en alle diersoorten hebben een eigen luizensoort. Dierenluizen kunnen niet overleven op mensen en andersom. Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Een jonge luis is na 7-10 dagen volwassen en is dan zelf klaar om eitjes te leggen. Snel ingrijpen is bij hoofdluis dus erg belangrijk.

Voor meer info, kijk eens bij het Landelijk Steunpunt Luizen

luizen
Luizen