Vlooien

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Maar niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen het slachtoffer worden van de vlo.

De kattenvlo is een de meest voorkomende vlooien in Nederland. Deze is voor de mens hinderlijk, maar kan alleen overleven op honden en katten. Deze vlooien kunnen lintwormen overbrengen op de hond of kat. Vooral wering (goed stofzuigen en de huisdieren behandelen) is de methode om geen overlast van de vlo te ondervinden.

Vlooien | Kattenvlo
Vlooien | Kattenvlo

De cyclus van vlooien
Voordat vrouwtjes vlooien eitjes kunnen leggen, moeten zij eerst een bloedmaaltijd hebben gehad. Vervolgens leggen ze enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht.
Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf.
Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo’n 6 weken in beslag.

Waarom vlooien bestrijden?
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden:

  • Jeuk Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de hond en kat gaan krabben en bijten.
  • Wormen Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.
  • Vlooienallergie Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden.