Franjestaarten

Niet geheel terecht ook wel zilvervisjes genoemd, is een “groep” van primitieve, ongevleugelde insecten waaronder de zilvervisjes en Rotsspringers vallen. Er bestaat tegenwoordig grote twijfel aan of de franjestaarten een monofyletische groep vormen, maar dat doet aan de betekenis van de inmiddels ingeburgerde Nederlandse naam voor de groep niets af.

In Nederland en België komen weinig soorten voor. Veel mensen zullen echter wel eens een zilvervisje of een papiervisje hebben gezien. (Bron:Wikipedia.nl)

Franjestaarten zijn lichtschuw en kunnen schade toebrengen aan papier, behang, boeken, kleding en synthetisch materiaal. Hierbij geldt voor het zilvervisje dat ze wel in grote aantallen aanwezig moeten zijn om daadwerkelijk schade toe te kunnen brengen. Papiervisjes geven de voorkeur aan temperaturen tussen de 32 en 38 graden, terwijl de optimale leeftemperatuur van het zilvervisje 25 graden is. Het papiervisje zoekt relatief droge leefomstandigheden, terwijl het zilvervisje meer van vocht houdt.

Franjestaart
Franjestaarten